El sistema hidràulic d’Algemesí

El sistema hidràulic d’Algemesí

La Séquia Reial del Xúquer ja arribava en el s. XIII fins al terme d’Algemesí, tot i que es tractava en realitat de la continuació d’aquesta i no d’un braç més com en l’actualitat. Així, les terres del marge esquerre del riu Magre no pogueren ser regades per la Séquia Reial del Xúquer fins a la construcció del Cano de Guadassuar en el s. XV.

L’expansió del Reg

L’expansió del Reg

La prolongació de la Séquia Reial del Xúquer promoguda pel duc d’Íxer va possibilitar l’expansió del reg al terme d’Algemesí cap a zones que no s’havien regat mai. Aquest projecte es basava en un privilegi del rei Martí l’Humà de 1404 en què es concedia l’allargament de la séquia fins a Albal i Catarroja.

Séquia del Rei i Séquia Reial

Séquia del Rei i Séquia Reial

La Séquia Reial d’Algemesí rega el 60 % del total del terme. Per la seua banda, la Séquia del Rei —que és el canal principal de la Séquia Reial del Xúquer al seu pas per Algemesí— rega també part del terme mitjançant diferents feses.

Séquies de la marjal

Séquies de la marjal

El que coneguem com séquies del marjal les formen les escorrenties de les séquies de l’horta. Algunes comencen en ullals i naixements d’aigua, com ara la séquia Cardenal; però les séquies més importants són: la Séquia Mare, la Séquia Vella, la Séquia Nova i la Séquia del Barranc o barranc dels Algadins.

Organitzaciò dels regs de l’horta

Organitzaciò dels regs de l’horta

Diferenciem dos sistemes de reg: el reg a tanda, quan es divideix cada sector en tandes corresponents als dies de la setmana, i el reg a torn, quan tots els braçals comencen i finalitzen el mateix dia.

Molins d’Algemesí

Molins d’Algemesí

Tot i que la majoria van ser derroits, hui en dia encara conservem part dels diferents molins que han existit històricament a la nostra ciutat. Descobreix-los tots ací!

Publicacions

Suspensió de les Juntes Generals

S’informa els regants que, a conseqüència de la situació sanitària provocada per la COVID-19, la Junta Directa d’aquesta entitat, en sessió celebrada el dia d’ahir, ha acordat suspendre sine die la celebració de les Juntes Generals locals ordinària i extraordinària previstes per als dies 3 i 10 de desembre respectivament.

Avís crisi sanitària coronavirus

A conseqüència de la crisi sanitària i com a mesura de prevenció de possibles contagis, s’informa que aquestes oficines permaneixeran tancades per a atenció directa al públic. Per a qualsevol gestió poden cridar als següents telèfons, de dilluns a divendres, en horari de 10.00 h a 14.00 h i de 17.00 h a 20.00 h: …

Important: nous telèfons de contacte

Hem canviat alguns telèfons de contacte, que actualitzem ací i en la pàgina de Contacte del nostre web per a tot aquell interessat: TELÈFON D’ATENCIÓ AL REGANT 655 663 733 (WhatsApp) TELÈFONS D’EMPLEATS Sèquia de Cotes Vella: 653 664 799 Sèquia de Canals: 652 697 643