El sistema hidràulic d’Algemesí

El sistema hidràulic d’Algemesí

La Séquia Reial del Xúquer ja arribava en el s. XIII fins al terme d’Algemesí, tot i que es tractava en realitat de la continuació d’aquesta i no d’un braç més com en l’actualitat. Així, les terres del marge esquerre del riu Magre no pogueren ser regades per la Séquia Reial del Xúquer fins a la construcció del Cano de Guadassuar en el s. XV.

L’expansió del Reg

L’expansió del Reg

La prolongació de la Séquia Reial del Xúquer promoguda pel duc d’Íxer va possibilitar l’expansió del reg al terme d’Algemesí cap a zones que no s’havien regat mai. Aquest projecte es basava en un privilegi del rei Martí l’Humà de 1404 en què es concedia l’allargament de la séquia fins a Albal i Catarroja.

Séquia del Rei i Séquia Reial

Séquia del Rei i Séquia Reial

La Séquia Reial d’Algemesí rega el 60 % del total del terme. Per la seua banda, la Séquia del Rei —que és el canal principal de la Séquia Reial del Xúquer al seu pas per Algemesí— rega també part del terme mitjançant diferents feses.

Séquies de la marjal

Séquies de la marjal

El que coneguem com séquies del marjal les formen les escorrenties de les séquies de l’horta. Algunes comencen en ullals i naixements d’aigua, com ara la séquia Cardenal; però les séquies més importants són: la Séquia Mare, la Séquia Vella, la Séquia Nova i la Séquia del Barranc o barranc dels Algadins.

Organitzaciò dels regs de l’horta

Organitzaciò dels regs de l’horta

Diferenciem dos sistemes de reg: el reg a tanda, quan es divideix cada sector en tandes corresponents als dies de la setmana, i el reg a torn, quan tots els braçals comencen i finalitzen el mateix dia.

Molins d’Algemesí

Molins d’Algemesí

Tot i que la majoria van ser derroits, hui en dia encara conservem part dels diferents molins que han existit històricament a la nostra ciutat. Descobreix-los tots ací!

Publicacions

Seguiment de les obres en camins rurals durant l'estiu 2018

Seguiment de les obres en camins rurals durant l’estiu

Vos deixem algunes fotografies del seguiment dut a terme este estiu a les obres que s’estan realitzant en alguns camins rurals del nostre municipi, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Algemesí, gràcies a un pla d’ocupació del consistori. Les obres que s’han dut a terme són ampliacions i adeqüacions dels camins rurals següents: camí de la …

Sant Joan 2018 - Jurat de Reg d'Algemesí

Un any més, celebrem Sant Joan!

Com ja és tradició, el passat divendres 22 de juny vam celebrar al Casino Liberal d’Algemesí el tradicional sopar en honor a Sant Joan, patró de la Comunitat de Regants de la Séquia Reial del Xúquer, que va estar precedit d’una misa solemne en la seua commemoració. Una nit de germanor entre la Junta Directiva …

Degut a les pluges, el torn de reg queda suspès fins a nova ordre

Informem que el torn de reg del Jurat de Reg queda suspès fins a nova ordre, degut a les pluges que han tingut lloc este cap de setmana. Dissabte passat, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer va haver d’activar alarmes per pluja acumulada en diverses localitats de la nostra comarca, entre elles Algemesí, on les precipitacions …